Bitcoins en Centrale Banken

Nu schrijven we op onze blog veel over Bitcoins en ontwikkelingen rondom deze cryptocurrency. Nu zien we recentelijk dat naast veel grote bedrijven, centrale banken ook onderzoek doen naar de implementatie van een soort 'centrale Bitcoin' ook wel Central Bank Digital Currency (CBDC) genoemd. Hoewel banken altijd voorzichtig zijn geweest ten opzichte van digitale currency en cryptocurrency, hebben de snelle ontwikkelingen rondom cryptocurrency ervoor gezorgd dat banken hun eigen digitale currency willen onderzoeken. Deze innovative technology (cryptocurrency) zal namelijk het geld dat wij kennen en het systeem van banken erom heen volledig veranderen.

 

CBDC

Wat is een CBDC dan precies? Het is een vorm van digitaal geld dat door de centrale bank wordt verschaft, een soort tegenhanger van de bestaande cryptocurrency. Het zal net als het geld wat we nu op onze rekening hebben gebruikt worden om digitaal te betalen. Het grote verschil tussen de cryptocurrency Bitcoin en een CBDC is dat Bitcoin decentraal wordt geregeld. Dit houdt in dat er niet één partij is die alles regelt en alle macht heeft, wat in het geval van CBDC wel het geval is, namelijk de centrale bank. 

Een groot voordeel van een centrale coin is dat er één partij, in dit geval de centrale bank, de munt ondersteund. Wanneer er bij een Bitcoin transactie verkeerd gaat is er geen partij waar je naar toe kan gaan met je klacht, het is namelijk een decentraal systeem. In het geval van een CBDC, kan men naar de centrale bank met vragen en problemen. Uiteindelijk zorgt dit dus voor meer stabiliteit, veiligheid en minder risico voor de klant. Daarnaast zal de implementatie van een digitale munt zorgen voor veel meer efficiëntie op het gebied van transacties. Centrale banken zullen met behulp van digitaal geld veel minder kosten maken die met fysiek geld wel worden gemaakt, zoals transport van het geld. Ook kunnen centrale banken met behulp van een digital munt veel meer informatie over mensen binnen halen en zo hun service optimaliseren.

Toekomst van CBDC

Nu zijn we natuurlijk nog in de begin fase van deze ontwikkeling en is het moeilijk te voorspellen hoe het gaat lopen. Natuurlijk zijn er verschillende voordelen, maar ook veel nadelen. Een partij die de munt ondersteund lijkt veiliger, maar het centrale concept van Bitcoin is juist het decentrale systeem. Mensen die Bitcoin ondersteunen hebben nauwelijks meer vertrouwen in banken door de financiële crisis. Zullen zij dan wel weer banken vertrouwen met een centrale digitale munt?
Het blijft een interessante ontwikkeling en zeker eentje om in de gaten te houden. Wil je nou zelf een Bitcoin munt? Neem een kijkje in de webshop en koop je eigen Bitcoin, helaas verkopen we nog geen CBDC 😉.